10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczane
1-2 jaja (opcjonalnie)
szczypta soli
Wykonanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko i sól. Szybko wyrabiamy na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt miękka, dodajemy więcej mąki)
Krok 3
Na posypanej mąką stolnicy forumujemy wałeczki o średnicy około 2 cm, następnie kroimy je na ukośne kopytka o długości około 2 cm
Krok 4
Kopytka wkładamy porcjami do osolonego wrzątku, delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna, gotujemy 5-6 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 5
Przekładamy jedną warstwą na talerze.
Krok 6
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy obraną i posiekaną cebulkę aż do jej zeszklenia. Doprawiamy lekko solą. Taką okrasą polewam półmisek z kopytkami.

Smacznego!