-0°
Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Składniki na ciasto
50 g. świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
500 g. mąki pszennej typ 450 TOTA
50 g. cukru
100 g. masła
masa serowa
250 g. sera tłustego
2 jaja
łyżka cukru z wanilią
1/3 szklanki cukru
rodzynki
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Krok 1
W misce rozkruszyć drożdże, dolać pół szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

W osobnym naczyniu wymieszać resztę składników, oprócz masła. Wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ok. 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę.

Gdy ciasto rośnie przygotowałam masę serową.
Krok 2
Całe jaja zmiksowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Ser zgniotłam widelcem, połączyłam z jajami i skrobią. Dodałam rodzynki.

Ciasto po wyrośnięciu należy krótko wyrobić, rozwałkować i umieścić we formie do pieczenia.

Na surowe wyłożyć masę serową.

Piec w 180* 30-35 minut.