10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej TOTA
1/2 szklanki mąki pszennej TOTA typ 450
400 g sera twarogowego półtłustego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
1 jajko
3-4 brzoskwinie/nektarynki
1 łyżeczka oleju kokosowego
drobno posiekane orzechy
jogurt naturalny do podania + opcjonalnie miód
Wykonanie:
Krok 1
Ser twarogowy przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj obydwa rodzaje mąki, dodaj cukier, jogurt naturalny oraz jajko. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podziel je na 3 części. Z każdej uformuj wałek, a następnie, za pomocą noża podziel wałki na mniejsze kluseczki.
Krok 2
Uformowane kluseczki wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj do momentu aż zaczną wypływać na wierzch. Wówczas wyjmij je łyżką cedzakową.
Krok 3
Brzoskwinie przekrój na połówki, usuń pestkę. Rozgrzej patelnię grillową z łyżeczką oleju kokosowego, a następnie zgrilluj na niej brzoskwinie.
Krok 4
Na talerzyk wyłóż ugotowane kluseczki. Obok połóż zgrillowane brzoskwinie. Polej jogurtem naturalnym i posyp posiekanymi orzechami. Możesz dodatkowo polać całość miodem.