13°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
1kg mąki typ 450
200g cukru
100g świeżych drożdży
500ml mleka
6 żółtek
150g masła
1 łyżeczka soli
1 aromat rumowy
100g skórki z pomarańczy
Dodatkowo
1 litr świeżych jagód
cukier według uznania
1 łyżka bułki tartej
Kruszonka
150 g mąki krupczatki
100g cukru pudru
100 masła
Wykonanie:
Krok 1
Drożdże w misce ucieramy z łyżką cukru.
Krok 2
Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40stopni.
Krok 3
Około 50ml mleka łączymy z drożdżami.
Krok 4
Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy rozczyn, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Krok 5
Pozostały cukier ucieramy z żółtkami i aromatem.
Krok 6
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
Krok 7
Gdy rozczyn urośnie dodajemy sól, żółtka z cukrem, pozostałe mleko, roztopione masło i skórkę pomarańczową.
Krok 8
Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki.
Krok 9
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Krok 10
Nadzienie jagodowe. Do miski wkładamy jagody, dodajemy cukier według uznania i bułkę tarką. Mieszamy.
Krok 11
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatany.
Krok 12
Z ciasta za pomocą szklanki wycinany bułeczki.
Krok 13
Na środek krążka nakładamy łyżką nadzienie jagodowe i formułujemy bułeczki.
Krok 14
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Krok 15
Blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 16
Kruszonka: Do miseczki wrzucamy mąkę, cukier puder i masło.
Krok 17
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania grudek/ kruszonki.
Krok 18
Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
Krok 19
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni i pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.