4 jajka
35g Tota! mąki orkiszowej
35g Tota mąki razowej
30g mąki ziemniaczanej
20g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15g gorzkiego kakao
75g erytrytolu
200g gorzkiej czekolady 70-90%
250g serka ricotta/ mascarpone
250g śmietanki kokosowej/ kremówki 30-36%
boki: batoniki kit kat/ WW
wierzch: m&m’s
Krok 1
BISZKOPT:
Białka umieszczamy w naczyniu i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy erytrytol - łyżka po łyżce. Następnie (cały czas miksując) dodajemy kolejno żółtka. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 2
Łączymy ze sobą mąki, kakao i proszek do pieczenia – mieszamy dokładnie i dodajemy partiami do powstałej masy. Mieszamy za pomocą rózgi na tyle delikatnie, żeby piana nie opadła.
Krok 3
Gotową masę przekładamy do formy (u mnie średnica 18cm, spód wyłożony papierem) i pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 4
KREM:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia
Krok 5
Do naczynia wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy serek. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy jeszcze chwilę.
Krok 6
ZŁOŻENIE TORTU:
Całkowicie wystudzony biszkopt kroimy – wierzch ścinamy, a powstały blat dzielimy na 2 równe części.
Krok 7
Składamy tort: biszkopt, połowa kremu, biszkopt, połowa kremu. Odstawiamy ciacho minimum na godzinę do lodówki.
Krok 8
Gotowy tort dzielimy na 12 porcji i gotowe.
Smacznego!