10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
CIASTO KRUCHE
270g Tota! mąki orkiszowej jasnej typ 650
50g ksylitolu
Szczypta soli
2 żółtka
130g masła
1 łyżka proszku do pieczenia
NADZIENIE
1.5 kg słodkich jabłek 
Przyprawy korzenne mielone wg. Uznania : (Cynamon, kardamon, gozdziki)
30g ksylitolu
Wykonanie:
Krok 1
Mąkę, cukier puder, sól oraz masło szatkujemy nożem.
Dodajemy żółtka i ręcznie ugniatamy do uzyskania gładkiej kulki. 
Krok 2
Ciasto chłodzimy w lodówce 30 min.
Następnie wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Dzielimy na 2/3 spód i 1/3 góra.
Krok 3
Dół przekładamy do foremki nasmarowanej tłuszczem.
Krok 4
Jabłka obieramy, kroimy połowę w grubszą kostkę, a połowę ścieramy na tarce na grubych oczkach .
Podsmażamy lekko na patelni i studzimy. 
Krok 5
Przekładamy do naszej foremki z ciastem. 
Z pozostałej części ciasta robimy szachownice na górze wycinając radełkiem z rozwałkowanego ciasta .
Krok 6
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C  góra i dół termoobieg .
czas pieczenia: 45-50 min
(jeśli góra nam się zaczyna przypalać można przykryć folią aluminiową.
Przepis na formę -28 cm
Smacznego!