Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
2,5 szklanki mąki typ 500
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Łyżka masła
¼ cukru pudru
szczypta soli.
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
2 jaja.
4 żółtka
8 łyżek gęstej śmietany 12%
1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
Krok 1
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, w zależności od potrzeby dodajemy łyżkę śmietany lub łyżkę mąki.
Krok 2
Pamiętajmy aby ciasto było jednolicie wyrobione i odstawało od ręki. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 0,5h do lodówki.
Krok 3
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość około 1 mm i wycinamy prostokąty o wymiarach około 10x3-4 cm, po czym nacinamy środek i przekładamy jeden koniec kawałka ciasta przez nacięcie.
Krok 4
Tak przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Krok 5
Faworki wyciągamy i odsączamy z tłuszczu.
Krok 6
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.