13°
Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Składniki na biszkopt;
5 jaj
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej TOTA
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na białą masę;
Mascarpone i cukier puder wymieszać mikserem.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Oba składniki połączyć ze sobą za pomocą rózgi lub miksera na wolnych obrotach
Żurawina;
1 szklanka żurawiny
1/2 szklanki spirytusu
1 łyżka cukru pudru
Czekoladowy wierzch;
50 g. czekolady mlecznej
100 g. czekolady gorzkiej
1 szklanka mleka
1 galaretka o dowolnym smaku
Wykonanie:
Krok 1
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i w dalszym, ciągu miksować. Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Na koniec make przesiana z proszkiem. Zmniejszyć obroty miksera i delikatne wymieszać.
Ciasto wylać na formę 25/25 i piec 25 minut w 160*
Krok 2
Mascarpone i cukier puder wymieszać mikserem.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Oba składniki połączyć ze sobą za pomocą rózgi lub miksera na wolnych obrotach
Krok 3
Żurawinę zasypać cukrem pudrem i zalać spirytusem. Odstawić na całą noc.
Krok 4
Mleko zagotować, wyłączyć i wsypać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać.
Czekolady połamać i rozpuścić w mikrofalówce. Roztopione czekolady połączyć z mleczną galaretką.

Upieczony zimny biszkopt, nasączyć spirytusem z żurawiny. Następnie wyłożyć białą masę, odsączoną żurawinę a na wierzch czekoladową galaretkę.

Całość umieścić w lodówce na dwie godziny.