Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Mak
Ciasto;
300 g mąki pszennej,
150 g mąki krupczatki,
180 ml letniego mleka,
150 g masła,
4 żółtka ,
21 g drożdży suchych,
6 łyżek cukru.
Ciasto
Mak
500 g maku,
170 g cukru,
50 g orzechów włoskich, posiekanych,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
4 białka.
Wykonanie:
Krok 1
Mąki mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2
Mak;

Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową,
Krok 4
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)