10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
500 g mąki tortowej TOTA

20 g drożdży suchych lub 50 g świeżych

1/2 szklanki mleka, ciepłego

125 g masła lub margaryny

2 jajka

1 żółtko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 szklanki cukru

skórka otarta z połowy cytryny

1/2 szklanki rodzynek

1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Krok 1
Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki. Zostawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia.

Krok 2
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masło roztapiamy, studzimy. Jajka oraz żółtka lekko roztrzepujemy.
Krok 3
Masło, jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min.
Krok 4
Po tym czasie zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej. Wyrabianie powinno trwać około 15-20 min. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.
Krok 5
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy. Do ciasta dodajemy rodzynki, startą skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy.
Krok 6
Formę babkową smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Skórka z góry powinna być dobrze zarumieniona.

SMACZNEGO!