10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
4 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 720 + szklanka ciepłej wody
500g Tota! mąki pszennej typ 500
70g Tota! mąki żytniej pełnoziarnistej
340 ml ciepłej wody
2 łyżki słonecznika + garść do posypania chleba
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Krok 1
Zakwas dokarmiamy wieczorem - do miski przekładamy zakwas i dolewamy szklankę ciepłej wody i szklankę mąki żytniej typ 720. Mieszamy i przykrywamy miskę ściereczką, zostawiamy na całą noc.
Krok 2
Następnie z tego dokarmionego zakwasu odkładamy do słoiczka 4 łyżki zakwasu na kolejny chlebek.
Krok 3
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią pełnoziarnistą, sól, słonecznik, siemię lniane oraz wlewamy wodę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Krok 4
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Krok 5
Blaszkę keksówkę (30 cm) smarujemy olejem i przekładamy ciasto chlebowe, wyrównujemy za pomocą zmoczonych w wodzie dłoni, posypujemy słonecznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.
Krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół, wstawiamy blaszkę z ciastem chlebowym i pieczemy chleb przez 1 godzinę i 10 minut, możemy także pod koniec pieczenia włączyć na 5 minut funkcję termoobiegu.
Krok 7
Upieczony chleb wyciągamy z blaszki i układamy go na kratce, aby wystygł.

Smacznego!