1/2 kg mąki pszennej TOTA typ 500
2 jajka
szczypta soli
łyżka oleju
barwnik spożywczy - czarny lub sepia z mątwy
1 mała cebula
4 łyżki śmietanki 30%
5 pieczarek lub innych grzybów
2 łyżeczki suszonych włoskich ziół (oregano, bazylia, majeranek)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Krok 1
Zarobić ciasto - do przesianej mąki wbić 2 jajka, dodać 4 krople barwnika i szczyptę soli. Zagnieść w kulkę. uwaga ciasto barwi ręce, więc rękawiczki wskazane.
Krok 2
Gotowe ciasto można schłodzić w lodówce ok. 30 min, następnie należy rozwałkować na ok 2 mm, posypać mąką, żeby się nie sklejało, zwinąć ciasto w rulon i pokroić w cienkie paski.
Krok 3
Zagotować wodę ze szczyptą soli.
Krok 4
Pokrojony makaron wrzucić na wrzątek z łyżką oliwy, mieszać w trakcie gotowania.
Krok 5
Po 5 min gotowania odcedzić na sicie i przelać chłodną wodą.
Krok 6
Sos:
Cebulę, czosnek, grzyby pokroić w kostkę i kolejno podsmażyć ok 15 min na głębokiej patelni z łyżką oliwy.
Na koniec zabielić śmietaną i doprawić ziołami, pieprzem i solą.
Tak przygotowany sos gotować chwilę - aż zgęstnieje.