10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej TOTA typ 500

2 jajka
szczypta soli

łyżka oleju

barwnik spożywczy - czarny lub sepia z mątwy
Składniki na sos:
1 mała cebula

4 łyżki śmietanki 30% 

5 pieczarek lub innych grzybów 

2 łyżeczki suszonych włoskich ziół (oregano, bazylia, majeranek)

2 ząbki czosnku 
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Krok 1
Zarobić ciasto - do przesianej mąki wbić 2 jajka, dodać 4 krople barwnika i szczyptę soli. Zagnieść w kulkę. uwaga ciasto barwi ręce, więc rękawiczki wskazane.

Krok 2
Gotowe ciasto można schłodzić w lodówce ok. 30 min, następnie należy rozwałkować na ok 2 mm, posypać mąką, żeby się nie sklejało, zwinąć ciasto w rulon i pokroić w cienkie paski.

Krok 3
Zagotować wodę ze szczyptą soli.

Krok 4
Pokrojony makaron wrzucić na wrzątek z łyżką oliwy, mieszać w trakcie gotowania.

Krok 5
Po 5 min gotowania odcedzić na sicie i przelać chłodną wodą.
Krok 6
Sos:

Cebulę, czosnek, grzyby pokroić w kostkę i kolejno podsmażyć ok 15 min na głębokiej patelni z łyżką oliwy.
 Na koniec zabielić śmietaną i doprawić ziołami, pieprzem i solą.
 Tak przygotowany sos gotować chwilę - aż zgęstnieje.