20°
Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Ciasto kruche;
3 szklanki mąki pszennej TOTA
200 g. masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
mały cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę;
6 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny TOTA
1 budyń waniliowy
300 ml. śmietany 18%
Dodatkowo;
morele wypestkowane
Wykonanie:
Krok 1
Do miski należy przesiać suche składniki, dodać surowe żółtka i pokrojone masło. Ciasto zagniatamy, aż składniki połączą się ze sobą. Nie robimy tego zbyt długo. Następnie dzielimy na dwa kawałki, jeden trochę mniejszy powinien być. Ten mniejszy umieszczamy w worku foliowym i dajemy do zamrażarki. Większą część ciasta wykładamy na formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 150* piekarnika. Pieczemy 20 minut.
Krok 2
Białka ubijamy ze solą na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kaszę manną, proszek budyniowy i śmietanę. Miksujemy do całkowitego wymieszania składników.

Masę wylewamy na upieczony spód. Na niej układamy wypestkowane morele.
Na morele ścieramy ciasto wyjęte ze zamrażalnika.
Krok 3
Blachę wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika i pieczemy 50 minut.

Smacznego 🙂