24°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
500g mąki typ 450
250ml ciepłego mleka
100g cukru
4 żółtka
120g masła
40 g drożdży
1 op cukru waniliowego
aromat rumowy
szczypta soli
Dodatkowo
bakalie
Kruszonka
100g mąki
50 g cukru pudru
75g masła
Zapach waniliowy
1 op cukru waniliowego
Wykonanie:
Krok 1
Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli wymieszać.
Krok 2
W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, i około 50ml mleka dokładnie wymieszać.
Krok 3
Zrobić dołek w mące i wlać do środka rozczyn.
Krok 4
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15minut.
Krok 5
Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku.
Krok 6
Żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Krok 7
Wyrośnięty rozczyn z mąką mieszamy z ubitymi żółtkami i ciepłym mlekiem.
Krok 8
Pod koniec wyrabiania dodajemy przestudzone roztopione masło i ponownie wyrabiamy.
Krok 9
Do wyrobionego ciasta dodajemy bakalie,, skórkę z cytryny aromat.
Krok 10
Całość wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
Krok 11
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 12
Kruszonka:

Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier puder, aromat i pokrojone masło..

Zagniatamy szybko ciasto, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni około 40 minut do zarumienia.