Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Biszkopt
5 jaj
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki krupczatki
Galaretka
Puszka pulpy z mango
2 galaretki krystaliczne
Polewa czekoladowa
100 ml śmietanki 30%
100 g. czekolady gorzkiej 50%
Wykonanie:
Krok 1
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Miksować już na wolniejszych obrotach, dodając stopniowo po jednym żółtku.
Na koniec powoli dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać ciasto silikonowa szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i utworzą jednolitą masę.
Ciasto wylać do tortownicy. Piec 40 minut 160*.

Po upieczeniu ostudzić i zrobić duże wgłębienie wyjmując ze środka ciasto.
Następnie wlać zimną i tężejącą galaretkę.
Krok 2
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody. Dokładnie wymieszać.
Do zimnej galaretki wlać pulpę z mango.
Krok 3
Śmietankę podgrzać, wyłączyć i dodać do niej pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż powstanie gęsty, jednolity sos czekoladowy.

Polewę czekoladową wylać na sztywna galaretkę.

Smacznego.