1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 (tortowa)
3 -4 łyżki kakao
1 szklanka drobnego cukru do wypieków- lub mniej, do smaku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżek oleju
1 szklanka wody
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, kakao, sodę, sól. Dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Mieszamy widelcem, do połączenia się składników.
Krok 2
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, po czym wyrównujemy.
Krok 3
Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, może lekko popękać. Powinno odstawać od brzegów formy i być sprężyste przy dotyku.
Wyjmujemy i studzimy.