10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850 TOTA
1 szklanka bardzo drobno posiekanych migdałów lub innych orzechów
1/2 kostki masła (100 g)
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
około 1 szklanka ricotty
1 łyżka miodu
2-3 nektarynki
około 1 szklanka malin
około 1 szklanki truskawek
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Krok 1
Na stolnicę wsyp mąkę graham, posiekane migdały, posiekane na drobne kawałki, schłodzone masło, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz wbij jajko. Z podanych składników energicznie zagnieć ciasto. Uformuj z niego spłaszczoną kulkę, wstaw do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Podziel nożem na prostokąty o dowolnych wymiarach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190C. Piecz około 20 minut na złoty kolor.
Krok 3
Nektarynki podziel na cząstki. Rozgrzej patelnię grillową z łyżeczką oleju kokosowego, zgrilluj na niej cząstki nektarynek.
Ricottę wymieszaj z miodem.
Krok 4
Na upieczone pieczywo wyłóż ricottę, następnie zgrillowane nektarynki i pozostałe owoce. Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.