10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej To ta!
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
350 g wody
10 g świeżych drożdży
8 g soli
Wykonanie:
Krok 1
(orientacyjny) grafik według którego CHLEB jest przygotowywany

Dzień 1

18:00 – mieszamy mąki i wodę, autoliza

19:00 – dodajemy drożdże i sól, wyrabiamy ciasto

19:30 – składamy

20:00 – składamy

20:30 – składamy

21:00 – ostatni raz składamy i wstawiamy ciasto do lodówki na noc, do garowania

Dzień 2

07:00 – wyjmujemy miskę z ciastem z lodówki

08:00 – wykładamy ciasto na blat, formujemy bochenek i przekładamy do koszyka

09:00 – pieczemy

Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły drożdży i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.
Krok 2
WYKONANIE:
Dzień pierwszy – wieczór
Drożdże rozpuszczamy w 50 g wody.
Krok 3
350g wody i obie mąki mieszamy w misce, tylko do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy do autolizy. Po tym czasie dodajemy rozcieńczone drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, przykrywamy i odstawiamy do wstępnej fermentacji na 2 godziny. Podczas fermentacji składamy ciasto 4 razy co 30 minut.
Krok 4
Jak składać ciasto? Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i składamy do środka, jak kopertę.

Po ostatnim składaniu przykrywamy miskę folią (polecam foliowy czepek kąpielowy) i wstawiamy do lodówki na 10 – 12 godzin.
Krok 5
Dzień drugi – rano
Wyjmujemy miskę z ciastem z lodówki i pozostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie delikatnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, formujemy bochenek i wkładamy do obsypanego mąką koszyka rozrostowego (lub np. miski wyłożonej lnianym płótnem i również obsypanej mąką). Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrastania na około 1 godzinę.
Krok 6
Przed pieczeniem, w czasie kiedy ciasto wyrasta w koszyku nagrzewamy garnek żeliwny z pokrywką w piekarniku przez około 30 – 45 minut w temperaturze 250°C
Krok 7
Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką. Przekładamy, razem z papierem do mocno rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 15 minut w temperaturze 250°C. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut, dalej z pokrywką. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!