10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka płynnego miodu
2-3 łyżki letniej wody
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej TO TA
2 łyżeczki soli
400 g letniej wody
ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu
Wykonanie:
Krok 1
Świeże drożdże rozkruszamy, dodajemy miód i 2-3 łyżki letniej wody. Dokładnie mieszamy.
Krok 2
Mąkę mieszamy z solą i ziarnami, dodajemy rozpuszczone drożdże i na początek ok. 400 g letniej wody. Zagniatamy ciasto.
Powinno być bardzo rzadkie, takie żeby można je było niemal przelać do formy. Gdyby jednak było zbyt suche możemy dodać jeszcze odrobinę wody.
Krok 3
Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, w ciepłym miejscu, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami
Krok 5
Chleb posypujemy ziarnami, przykrywamy np. folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.
Krok 6
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce.

Smacznego!