• 2 szkl mąki pszennej typ 750
• 2 szkl mąki żytniej typ 720
• 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• ½ szkl słonecznika
• 5 dag świeżych drożdży
• ½ litra ciepłej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki soli
• 3 łyżki oleju
Krok 1
Do miski wsypać 3 rodzaje mąki i wymieszać z solą.
Krok 2
W małej miseczce rozkruszyć, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody wymieszać
Krok 3
W mące zrobić wgłębienie wlać zaczyn i przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4
Do mąki z zaczynem dodać wodę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość
Krok 5
Ciasto przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb, piec około 40 minut.
Chleb studzić na kratce.