Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Rozczyn
400g mąka pszenna typu 750
400g woda
15g drożdże
Ciasto
300g Mąka pszenna typu 750
300g mąka żytnia typu 720
200g woda
17g sól
Ciasto martwe:
300 g. mąka żytnia typu 720
150 g woda
15g sól
Wykonanie:
Krok 1
ROZCZYN
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czas fermentacji ok 1,5 – 2 godzin w temperaturze ok 29 stopni C
Krok 2
CIASTO
Do miski, w której znajduje się rozczyn, dodać mąkę, wodę oraz sól. Wszystkie składniki wymiesić razem do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby dodać wody
Krok 3
Czas leżakowania ciasta wynosi ok 15-20 minut, po tym czasie należy ukształtować kęs ciasta w postaci kuli, którą przenosimy do koszyczka posypanego mąką ziemniaczaną lub żytnią.
Krok 4
Rozrost możemy prowadzić również w zwykłej domowej misce. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Czas fermentacji zaokrąglonego kęsa ciasta to ok 45minut do 1godz. w temperaturze ok 30 stopni C.
Krok 5
Kiedy kęs ciasta będzie odpowiednio rozrośnięty (podwoi objętość), umieścić go na blasze, następnie zwilżyć go wodą i umieścić w nagrzanym piekarniku.
Wypiek prowadzimy w temperaturze 235 – 240 Stopni C przez około 30-40 minut
Krok 6
Tak przygotowany bochenek chleba dekorujemy.
Krok 7
CIASTO MARTWE
Wszystkie składniki przenosimy do miski, po czym miesimy do uzyskania konsystencji o plastycznych właściwościach.
Krok 8
Z tak przygotowanego ciasta wytwarzamy dekoracje na chleb w postaci kielicha, hostii, listków oraz pędów. Tak przygotowane dekoracje przyklejamy na wystudzony chleb przy użyciu wody.
Krok 9
Ciasto martwe możemy barwić barwnikami tj. biel tytanowa, kurkuma, papryka oraz inne.
Krok 10
Chleb z przyklejonymi dekoracjami z ciasta martwego wkładamy na 30 minut do pieca nagrzanego do temperatury 110-120 stopni C. Po wyjęciu możemy posmarować dekoracje wodą lub syropem aby dekoracje błyszczały.