10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
składniki
Ok. 500g mąki pszennej typ 750
2g świeżych drożdży
400ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
Wykonanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski.W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i wody. Lekko mieszamy do połączenia składników.
Krok 2
W mące robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki z zaczynem dodajemy wodę i ponownie wyrabiamy.
Krok 3
Ciasto chlebowe pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto przekładamy do foremki podłużnej i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wstawiamy foremkę. Pieczemy około 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Ostudzamy chleb na kratce.
Krok 5
Kromkę chleba smarujemy masłem, układamy sałatę, wędlinę, ser,
pomidory, świeże zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!