14°
Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Składniki na 10 bułek
1/2 kg mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 kg. mąki pszennej typ 500
1/2 litra ciepłego mleka
50 g. drożdży
3 łyżki miodu
3 łyżki masła
duża łyżka soli
Wykonanie:
Krok 1
Mleko należy podgrzać. Dodać sól, miód, masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie przestudzić i wkruszyć drożdże, oraz dodać kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszać i nakryć ścierką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiana mąkę pszenną i razową. Niestety razowej mąki nie można przesiać, ze względu na to że występują w niej otręby.
Ciasto wymieszać drewnianą łyżką i przejść do zagniatania ok. 20 minut.
Po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia tym razem na 1 godz. do 1 i 1/2 godziny.
Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje na bułeczki.
Surowe bułeczki umieścić w lekko nagrzanym piekarniku, ma to na celu rośnięcie.
Pieczemy 170 * 45 minut.