24°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
Składniki na rozczyn
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej, np. TOTA
1 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA
50 g roztopionego masła
300 ml ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżki pestek dyni *
2 łyżeczki nasion chia *
1 łyżeczka sezamu *
2 łyżeczki siemienia lnianego *
dodatkowo:
ciepłe mleko
2 łyżki ulubionych ziaren
* Ziarna, które dodamy do ciasta mogą być oczywiście inne, to już zależy od naszej inwencji twórczej ;)
Wykonanie:
Krok 1
Najpierw przygotować rozczyn. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, na jednolitą konsystencję i odstawić na 10 minut.
Krok 2
Do miski wrzucić obie mąki, szczypię soli, ziarna, na koniec dodać mleko wymieszane z masłem.
Krok 3
Urabiać ok 10 minut, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk i będzie puszyste. Ciasto obtoczyć w mące, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 4
Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut.
Krok 5
Po 30 minutach bułeczki posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 minut.
Smacznego!