Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Ciasto;
500 g mąki pszennej TOTA,
14 g drożdży suchych,
200 ml mleka,
6 żółtek,
100 g masła,
90 g cukru,
8 g cukru wanilinowego.
Nadzienie;
400 g jagód,
3 łyżki cukru,.
1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Kruszonka;
50 g masła,
100 g mąki pszennej TOTA,
50 g cukru.
Wykonanie:
Krok 1
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec dodajemy roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 2
Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 15 równych kuleczek.
Spłaszczamy i wykładamy farsz (kopiasta łyżka).
Zlepiamy dokładnie bułeczki.
Bułeczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Składniki kruszonki zamieszczamy w misce i wyrabiamy aż powstanie kruszonka.
Posypujemy bułeczki.
Krok 5
Jagodzianki piec w temperaturze 170º C przez około 35 minut.

Smacznego ;)