Autor:
Grzegorz
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
½ szkl mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 ½ szkl cukru pudru
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 margaryny
Duża łyżka otartej skórki z pomarańczy
aromat waniliowy
Wykonanie:
Krok 1
W misie robota ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
Krok 2
W misce mieszamy dwa rodzaje mąki, budyń i proszek do pieczenia.
Krok 3
Do ubitej do białości mamy stopniowo dodajemy sypkie składniki dokładnie wyrabiamy.
Krok 4
Na masę lejemy wrzący tłuszcz. Po minusie na średnich obrotach składniki ciasta łączymy dodajemy skórkę i aromat delikatne mieszamy.
Krok 5
Do przygotowanej formy na babkę wysmarowanej masłem wlewamy ciasto piaskowe. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez około 50 minut. Ciasto sprawdzamy patykiem do szaszłyków, kiedy jest suchy wyjmujemy.
Krok 6
Babkę wyjmujemy z formy po około 10 minut Babkę posypujemy cukrem pudrem.