Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Ciasto
5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
2,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka oleju,
1 szklanka wody gazowanej,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2
Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier.
Na koniec dodajemy żółtka.
Krok 3
Na mniejszych obrotach miksera dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia.
Dalej ubijając dodajemy olej i wodę.
Krok 4
Ciasto dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki,a do drugiej kakao
Krok 5
Foremkę 30x11 wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy łyżką na przemian jasne, ciemne.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.


Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)