10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
115 g masła w temp. pokojowej

150 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

2 jajka, duże

2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

2 łyżeczki soku z cytryny

1 1/2 szklanki mąki tortowej typ 450 TOTA

1 łyżeczka proszku do pieczenia

90 g gorzkiej czekolady

2 łyżeczki kakao

szczypta soli
Wykonanie:
Krok 1
Czekoladę roztapiamy, zestawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem.

Krok 2
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie wsypujemy cukier i miksujemy na tzw. puch.
Krok 3
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Następnie wlewamy kremówkę, sok z cytryny, sól oraz wanilię i mieszamy.
Krok 4
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Nie miksujemy za długo.
Krok 5
Gotowe dzielimy na dwie części z czego jedna ma być większa. Do mniejszej części dodajemy czekoladę oraz przesiane kakao i miksujemy.

Krok 6
Do małych foremek na babeczki wkładamy po łyżeczce czubatej jasnego ciasta i ciemnego, powtarzamy czynność, aż do zapełnienia foremki do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia wierzchu.