115 g masła w temp. pokojowej
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka, duże
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki soku z cytryny
1 1/2 szklanki mąki tortowej typ 450 TOTA
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
Krok 1
Czekoladę roztapiamy, zestawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem.
Krok 2
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie wsypujemy cukier i miksujemy na tzw. puch.
Krok 3
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Następnie wlewamy kremówkę, sok z cytryny, sól oraz wanilię i mieszamy.
Krok 4
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Nie miksujemy za długo.
Krok 5
Gotowe dzielimy na dwie części z czego jedna ma być większa. Do mniejszej części dodajemy czekoladę oraz przesiane kakao i miksujemy.
Krok 6
Do małych foremek na babeczki wkładamy po łyżeczce czubatej jasnego ciasta i ciemnego, powtarzamy czynność, aż do zapełnienia foremki do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia wierzchu.