Historia

Przedsiębiorstwo P.H.U.P. „K.W.S. ŻABCZYŃSCY” Sp. J. jest wielozakładową firmą działającą w zakresie przetwórstwa zbóż i piekarstwa. Stanowi przykład firmy rodzinnej z wieloletnimi tradycjami, ponad siedemdziesięciu lat pracy w branży zbożowo-młynarskiej.

Historia firmy sięga 1942 roku, kiedy to Rafał Żabczyński wybudował pierwszy młyn pszenny w Łaskarzewie. Młyn ten posiadał moc przerobową 10 ton, co w ówczesnych czasach było dużą wartością. Sam młyn przez lata przechodził wiele modernizacji, dzięki czemu w roku 1998 osiągnął niebagatelną siłę 100 ton dobowo! Lokalne zapotrzebowanie doprowadziło do zakupu kolejnego młyna, tym razem w Stoczku Łukowskim. Młyn ten został młynem żytnim. W 2011 roku przedsiębiorstwo nabyło kolejny młyn pszenny w Łukowie.

W związku z ciągłym rozwojem i poszerzeniem oferty powiększono sprzęt o szwajcarskie maszyny znanej i cenionej firmy Buhler. Obecnie są one w stanie przetworzyć 500/ton zboża na dobę.

Od początku swojej działalności firma prowadziła sprzedaż mąki głównie do odbiorców hurtowych, a także bezpośrednio do zakładów produkcyjnych we wschodniej części Polski.

W 2017 roku zdecydowano o wprowadzeniu produktu dedykowanego dla odbiorcy indywidualnego. Powstała szeroka gama produktów pod marką „ToTa”: mąka pszenna typ 450, 500, 750; mąka żytnia pełnoziarnista, żytnia 2000, żytnia razowa; mąka orkiszowa pełnoziarnista, a także mąka krupczatka oraz kasza manna i otręby pszenne. Nowością wprowadzaną w ostatnim czasie jest mąka na pizzę, w opakowaniach 10 kg, które są przede wszystkim dedykowane dla segmentu HoReCa.