Warszawa

Zapomniana tradycja ciasta drożdżowego

WIENIEC DROŻDŻOWY:

Potrzebne składniki:
▪️12 dkg masła
▪️3 szklanki mąki pszennej TOTA typ 450 lub 500
▪️1/2 szkl cukru
▪️5 dag drożdży
▪️około 1/2 szklanki mleka
▪️5 żółtek
▪️aromat waniliowy
▪️szczypta soli

Przygotowanie:

1. Do miski wkładamy drożdże. Mieszamy z mlekiem oraz
z 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru, następnie zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Żółtka ucieramy razem z cukrem.
3. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopione masło oraz aromat i sól.
4. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
5. Ciasto wykładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

Wieniec Trzech Króli bo o nim mowa…
W Święto Trzech Króli, kończy się okres bożonarodzeniowy, warto powrócić do staropolskiego zwyczaju, związanego z obchodami święta i upiec drożdżowe ciasto przypominające koronę tzw Wieniec Trzech Króli . Dlatego wrzucamy szybki przepis na podtrzymanie tradycji 🙂