
Zbliżają się Święta, dla nas to czas wypieków....
Grudzień jest dla nas zawsze magicznym miesiącem, w powietrzu unosi się zapach choinki, domowych dań i smakołyków na choince.
Połączeniem idealnym jest dla nas unoszący się zapach świeżo ściętej choinki i wiszących na niej pierniczków. Uwielbiamy je dekorować razem z rodziną, choć i te nie udekorowane mają swój urok. Na choinkę wieszamy pierniczki kruche, a pod choinkę w koszyczku leżą pierniczki miękkie, takie idealnie pasujące do gorącej herbaty albo kakao…Aż się rozmarzyliśmy.
Jeśli chodzi o pierniki, lubimy do nich używać różnych mąk. Czasami używamy klasycznej mąki tortowej typ 450, jeśli chcemy bardziej odżywcze i wartościowe w minerały, wybieramy mąki orkiszowe, ale od jakiegoś czasu używamy…i tu pojawi się może dla Was zaskoczenie…
Mąki chlebowej typ 750.
Tak. Dokładnie. Tej samej mąki, której używacie do chleba!
Mąka chlebowa typ 750 ma gładką strukturę i kremowy kolor. Dzięki średniemu stopniu przemiału możecie stosować ją do wszelkich wypieków! Jeśli obawiacie się przygotowania z nich czegoś innego niż pieczywo, w obawie, że może Wam nie wyjść przepis- przygotowaliśmy dla Was przepis na pierniczki idealne.
P r z e p i s:
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Składniki:
– 400 g mąki chlebowej typ 750 od https://tota.pl/
– 2 jajka L
– 130 g cukru pudru,
– 100 g masła
– 100 g płynnego miodu
– 1 duża łyżka przyprawy do piernika
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
P r z y g o t o w a n i e:
Masło rozpuścić i wystudzić. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Wykroić pierniczki foremkami, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez około 10-12 minut. Ostudzone ciastka dowolnie udekorować.
LUKIER KRÓLEWSKI
Składniki:
– 1 białko z jajka L
– 200 g cukru pudru
– łyżeczka soku z cytryny
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Wszystkie składniki, oprócz barwnika, umieścić w misce i mieszać mikserem ręcznym na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Na tym etapie można dodać barwnik i wymieszać lukier łyżką.
Życzymy Wam samych udanych wypieków!