
Zapach urlopu i wakacji? To zdecydowanie gofry!
Czy nie jest tak, kiedy zbliża się czas wyczekiwanego urlopu lub wakacji, pierwszą myśl jaka przychodzi Ci do głowy, to zjeść ulubionego gofra z owocami sezonowymi i bitą śmietaną?
Gofry już tak wpasowały się w nasz wakacyjny #mood, że nie mogąc doczekać się wolnego, zaczęliśmy je przyrządzać sami w domu! Oczywiście, czasami jest fajnie zjeść taki przysmak przyrządzony przez kogoś, i w pięknych okolicznościach przyrody, ale przygotowując sobie samemu w domu, mamy wpływ na to co dodajemy do ciasta. Smak domowego gofra na pewno docenią nasi domownicy!
Czy gofry są trudne do zrobienia? Absolutnie nie!
Potrzebujecie tylko kilku składników, obiecujemy, że z naszego przepisu wyjdą wam wyśmienite gofry. Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku!
Składniki jakie potrzebujecie na GOFRY
GOFRY KAKAOWE – ok 8 sztuk
- 20 g masła
- 100 g mąki pszennej typ 500 od https://tota.pl/
- 20 g kakao
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- Spora szczypta soli
- 230 g zsiadłego mleka
P R Z Y G O T O W A N I E:
KROK 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gofrownicę bardzo mocno nagrzewamy. Masło należy rozpuścić i ostudzić.
KROK 2
Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Dokładnie rozdzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Tymi samymi końcówkami miksera, miksujemy żółtko z ostudzonym masłem i zsiadłym mlekiem. Łączymy zawartość wszystkich 3 misek.
KROK 3
Ciasto wykładamy łyżką do nagrzanej gofrownicy. Pieczemy ok. 6 min, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę do lekkiego odparowania i podajemy z ulubionymi sezonowymi owocami!
Voilà! Smacznego!