
Dzień pizzy! Ten przepis bez mąki się nie obejdzie!
17.01 to dzień pizzy! Tak mówią włosi! Natomiast 9 lutego również obchodzimy światowy dzień pizzy ale głównie w Hiszpanii, Polsce i Stanach Zjednoczonych!
My prawdopodobnie będziemy świętować aż 2 razy w roku! W końcu kto nam zabroni? 😉
Jakie mąki do tej pizzy?
Jak wiecie ludzie bez wątpienia od dawna jedzą ten wyborny placek z ulubionymi dodatkami. Z biegiem czasu nasze ulubione placki zaczęły być przygotowywane z różnych mąk, wedle upodobań i smaków. Niektórzy mówią, że klasyczna mąka do pizzy typ 00 do wykonania tego dania jest najsmaczniejsza. Ale czy na pewno? W dzisiejszych czasach możemy dostać różne warianty naszego ulubionego przysmaku, wykonanego z mąki typ 00, mąk pszennych typ 450, typ 500, różnych odmian mąk orkiszowych czy pełnoziarnistych. My uważamy, że warto być otwartym na nowe doznania smakowe, sprawdźcie sami!
Gdzie tak właściwe upiec ten włoski specjał?
Danie to możemy przyrządzić w domowym zaciszu. Do dyspozycji mamy np piekarnik, domowy piec, patelnię czy kamień ! Z pewnością możemy stwierdzić, że jest to do wykonania w domu, w każdych warunkach i na różnym dostępnym sprzęcie. Wystarczą chęci i dobry przepis!
W czasach gdzie, wszędzie znajdziemy przepisy na klasyczne placki, my proponujemy Wam wersję z mąką orkiszową! Co wy na to?
PRZEPIS “Pizza z mąki orkiszowej! Z burakiem i kozim serem”
Ciasto:
400 g mąki orkiszowej @polskamakatota
2 łyżki oliwy
1 szkl ciepłej wody
szczypta soli
30 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki orkiszowej
Dodatki
1 upieczony burak, 60 g serka koziego, 50 g sera typu parmezan, ketchup/sos pomidorowy, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, garść świeżego szpinaku
Karmelizowana cebula
1/2 czerwonej cebuli, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu winnego czerwonego
KROK 1 Rozczyn:
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem, dodajemy 50 ml ciepłej wody i 2 łyżki mąki orkiszowej.
Mieszamy i odstawiamy przykryte ręcznikiem w ciepłe miejsce na 10 minut.
KROK 2 Ciasto:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę, rozczyn i stopniowo wlewając dodajemy resztę ciepłej wody, następnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto należy urabiać ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Kiedy będzie gotowe należy oprószyć je mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powtórnie urobić. Blaszkę do pizzy wysmarować oliwą, posypać mąką i rozwałkować ciasto wg uznania.Ciasto nakłuć widelcem i posmarować sosem pomidorowym.
KROK 3 Karmelizowana cebula:
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy ok 2 minuty. Na koniec wlewamy łyżkę octu i mieszamy na małym ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje.
KROK 4 Całość:
Buraka kroimy w cienkie plastry i układamy na płaskim placku. Następnie wg uznania dodajemy ser kozi i starty parmezan. Na koniec wrzucamy karmelizowaną cebulkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, ok 10 minut. Gotową pizzę posypujemy świeżym koperkiem, natką pietruszki i szpinakiem.
Smacznego!
Podsumowując…
Dzięki swojej uniwersalności, pizza stała się doskonałym kompanem niemal każdej imprezy, domówki, czy romantycznego wieczoru. Zachęcamy Was do próbowania różnych mąk i poszukania swojego ulubionego smaku tego włoskiego dania w jednej z naszych mąk
Jeśli nie masz przepisu ani pomysłu, wejdź na naszą zakładkę https://tota.pl/przepisy/ tutaj ci pomożemy! A gdy już będziesz wiedzieć co chcesz zrobić wybierz odpowiednie mąki dla siebie na naszej stronie www.tota.pl
Zespół Tota! Mąka