10°
Warszawa

Mąka żytnia razowa & mąka żytnia pełnoziarnista

Jakie są różnice między tymi mąkami? Coraz częściej pojawiające się pytanie od Was. Już spieszymy z wyjaśnieniem. Uwaga!  Będzie krótko, zwięźle i na temat.

 

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA 2000
  • Skład: ziarno żyta
  • Charakteryzuje się złocistym odcieniem brązu i brakiem wyraźnego aromatu
  • Razowa czyli – mielenie mąki przeprowadzane jest tylko raz, a końcowym produktem jest dość gruba mąka o nieregularnej konsystencji, ciemniejszym odcieniu, a nierzadko wyraźnych cząstkach łusek lub otrębów
  • Razowa 2000- oznacza to, że po spaleniu próbki w temperaturze 950 stopni C po godzinie uzyskamy 2% popiołu, czyli składników mineralnych
  • Posiada znacznie więcej minerałów, białka 8,1g/100, błonnika 12,8g/100g i przeciwutleniaczy
  • Duża ilość magnezu i potasu
  • Idealna do pieczywa, chlebów razowych, żurku, pierogów
  • w 100g zawiera zaledwie 301 kcal -jest to dość mało w porównaniu do mąk pszennych
 
MĄKA ŻYTNIA PEŁNOZIARNISTA
  • Skład: ziarno żyta
  • Mąka żytnia pełnoziarnista uzyskiwana jest z przemiału całego ziarna żyta
  • Mąki z pełnego ziarna używać możemy do przygotowywania tych samych dań, do których używamy pszennej. Dzięki temu potrawy te będą zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze.
  • Zawiera 12,8g/100g błonnika pokarmowego, 8,1g/100 białka
  • Mąka pełnoziarnista to mąka, która nie została oczyszczona, co oznacza, że zawiera duże ilości błonnika co oznacza, że  spowalnia przyswajanie cukrów i wpływa korzystnie na naszą przemianę materii.
  • Kolejnym atutem mąki pełnoziarnistej jest zawartość cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jest ona szczególnie bogata w witaminy B1 i B2, a także żelazo, cynk, fosfor i magnez
  • Idealna do pierogów, pieczywa, sosów, ciast oraz można mieszać z innymi mąkami 
  • w 100g zawiera 323 kcal