
Mąka żytnia razowa & mąka żytnia pełnoziarnista
Jakie są różnice między tymi mąkami? Coraz częściej pojawiające się pytanie od Was. Już spieszymy z wyjaśnieniem. Uwaga! Będzie krótko, zwięźle i na temat.
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA 2000
- Skład: ziarno żyta
- Charakteryzuje się złocistym odcieniem brązu i brakiem wyraźnego aromatu
- Razowa czyli – mielenie mąki przeprowadzane jest tylko raz, a końcowym produktem jest dość gruba mąka o nieregularnej konsystencji, ciemniejszym odcieniu, a nierzadko wyraźnych cząstkach łusek lub otrębów
- Razowa 2000- oznacza to, że po spaleniu próbki w temperaturze 950 stopni C po godzinie uzyskamy 2% popiołu, czyli składników mineralnych
- Posiada znacznie więcej minerałów, białka 8,1g/100, błonnika 12,8g/100g i przeciwutleniaczy
- Duża ilość magnezu i potasu
- Idealna do pieczywa, chlebów razowych, żurku, pierogów
- w 100g zawiera zaledwie 301 kcal -jest to dość mało w porównaniu do mąk pszennych
MĄKA ŻYTNIA PEŁNOZIARNISTA
- Skład: ziarno żyta
- Mąka żytnia pełnoziarnista uzyskiwana jest z przemiału całego ziarna żyta
- Mąki z pełnego ziarna używać możemy do przygotowywania tych samych dań, do których używamy pszennej. Dzięki temu potrawy te będą zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze.
- Zawiera 12,8g/100g błonnika pokarmowego, 8,1g/100 białka
- Mąka pełnoziarnista to mąka, która nie została oczyszczona, co oznacza, że zawiera duże ilości błonnika co oznacza, że spowalnia przyswajanie cukrów i wpływa korzystnie na naszą przemianę materii.
- Kolejnym atutem mąki pełnoziarnistej jest zawartość cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jest ona szczególnie bogata w witaminy B1 i B2, a także żelazo, cynk, fosfor i magnez
- Idealna do pierogów, pieczywa, sosów, ciast oraz można mieszać z innymi mąkami
- w 100g zawiera 323 kcal